A+ label drager Hotel Middelpunt

A en A+ toegankelijkheidslabel België

Direct zien of een gebouw, ruimte, evenement of accommodatie voor jou geschikt is? Dit wordt mogelijk gemaakt door Toerisme Vlaanderen. Hoe geniaal?! Bespaart een hoop tijd én… frustratie. In dit artikel lees je waar je de toegankelijkheid aan kunt herkennen en hoe je dit toegankelijkheidslabel kunt krijgen.

Toegankelijkheidslabel

Vakantieverblijven, toeristische infokantoren, bezoekerscentra en meeting-infrastructuur in Vlaanderen kunnen een beschermd toegankelijkheidslabel behalen. Hoe je dit label te pakken krijgt, lees je hier.

Kwaliteit in één oogopslag

Het voordeel van een betrouwbaar toegankelijkheidslabel is dat je in één oogopslag kunt tonen waaraan de klant zich mag verwachten. Voor veel toeristen, zowel vakantiegangers als professionele bezoekers, is zulke informatie belangrijk om met een gerust hart een vakantie te boeken of aan een congres deel te nemen. Maar ook andere bezoekers (en je eigen medewerkers) kunnen zich comfortabeler bewegen in een goed toegankelijk gebouw.

Belangrijk is wel dat het label een zekere garantie biedt. Daarom wordt het enkel toegekend na opmetingen ter plaatse. De resultaten verschijnen op de website. Een speciaal hiervoor opgerichte labelcommissie, met vertegenwoordigers van de handicapbeweging en van de toeristische sector, beslist uiteindelijk welk label aan een gebouw wordt toegekend of welke voorwaarden eerst nog vervuld moeten worden.  

Label in 2 niveaus

Het label A+ betekent dat het gebouw positief (+) scoort op de essentiële onderdelen (*). Het voldoet aan strenge toegankelijkheidsnormen en is op comfortabele en zelfstandige wijze toegankelijk.

Rolstoeltoegankelijkheid in gebouwen etc.

Het label A betekent dat we het gebouw als basistoegankelijk beschouwen. Voor de meeste mensen met een beperkte mobiliteit is dit bruikbaar, maar mogelijk is extra inspanning of een helper nodig. 

Direct zien of een gebouw toegankelijk is

Hoe aanvragen?

De kosten voor het labelonderzoek worden gedragen door Toerisme Vlaanderen, op voorwaarde dat het onderzoek via Productmanagement Inclusief Toerisme aangevraagd is. De eerste stap is dus een berichtje naar toegankelijk@toerismevlaanderen.be om een onderzoek aan te vragen. Een korte oriënterende vragenlijst helpt om de bestaande situatie al wat in te schatten. Een medewerker van een toegankelijkheidsbureau zal vervolgens contact opnemen om een geschikt moment af te spreken. De resultaten worden eerst aan je voorgesteld, daarna komt alles op de Toegankelijk Vlaanderen-website en gaat het dossier naar de labelcommissie, die enkele keren per jaar samenkomt.

De criteria van Toerisme Vlaanderen voor een toegankelijk gebouw of een toegankelijke ruimte zijn speciaal voor de toeristische sector omgezet in handige technische fiches. Voor elk onderdeel - parkeerplaats, toilet, trap, keuken, tentoonstellingsruimte - is er een fiche met uitleg in woord en beeld.

Promotie

De vakantieverblijven met A en A+ label krijgen een plaats in de brochure "All In: Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel" (ook beschikbaar in het Frans en het Engels). Je krijgt bovendien ook een bordje voor aan de ingang van je gebouw.

Houders van het A label vind je hier.
Houders van het A+ label vind je hier.

Naar de website van dit label >>> 

Reactie plaatsen