Zorgvakantie voor mensen met een beperking!
Vakantiewoningen
Vakantiewoningen
09/25/2020
2 min
0

Zorgvakantie voor mensen met een beperking!

09/25/2020
2 min
0

Waar de meeste jongvolwassenen het ouderlijk huis verlaten, zal de 17-jarige Tim nooit uitvliegen. Hij heeft door een uitzonderlijke chromosoomafwijking het ontwikkelingsniveau van een kind van één.

Al vanaf het moment dat Tim geboren werd, wist moeder Liesbeth dat er iets niet goed was met haar zoon. “Zijn bewegingen waren anders dan bij onze oudste zoon Jorrit, hij dronk slecht en ook zijn ontwikkeling kwam niet op gang. Pas na twee jaar van intensieve onderzoeken werd bij Tim een chromosoomafwijking ontdekt waardoor hij niet alleen een ontwikkelingsachterstand heeft, maar ook epilepsie en psychomotorische retardatie. Dat betekent dat hij nooit op eigen benen kan staan. Op dit moment zit hij op het niveau van een kind van ongeveer acht maanden. Dat was – vooral in het begin – heel moeilijk. Het is immers niet de toekomst die je in gedachten hebt voor je kind.”

Structuur

Een gestructureerd leven is volgens vader Hans erg belangrijk voor Tim. “Dat geeft hem rust. We beginnen en eindigen zijn dag daarom altijd op dezelfde manier. Zo maken we bijvoorbeeld iedere avond een wandeling door het bos, maar behoort ook voorlezen tot onze vaste rituelen. Meestal een verhaal van Pinkeltje of Dolfje Weerwolfje. Tim vindt het heerlijk om naar de klank van je stem te luisteren. Dan zie je hem volop genieten.”

Ontspannen zorgvakantie

Door de onvoorspelbaarheid waren vakanties voor Tim altijd extra intensief. “We hebben heel lang geprobeerd om een zo normaal mogelijk leven te leiden, maar op een gegeven moment moet je accepteren dat het niet meer gaat. Dat is confronterend. Ik kan me nog herinneren dat ik in het kleine douchehok van onze caravan zat met Tim op schoot. Dat was voor ons het moment waarop we dachten: dit gaat zo niet meer”, vertelt Hans. Liesbeth vult aan: “Onze eerste vakantie in de Kindervallei was dan ook zo’n verademing. Het appartement is ingesteld op zorgbehoevende kinderen, waardoor Tim iedere avond in een veilig bed ligt waar hij niet uit kan vallen. Dat geeft zoveel rust. We kunnen daardoor écht genieten van onze vakantie samen. Het leuke is dat Jorrit dit jaar voor het eerst zijn vriendin meeneemt naar de Kindervallei. Hij wilde haar laten zien waar we als gezin onze vakanties hebben doorgebracht. Dat maakt het extra speciaal. Vooral omdat Tim enorm geniet van de aanwezigheid van zijn broer. Dan zie je hem opbloeien. De Kindervallei viert dit jaar alweer haar tienjarig jubileum. We hopen er nog veel van onze vakanties door te brengen!”

Snel naar huis

Tim woont sinds een kleine twee jaar niet meer thuis, maar als het aan zijn ouders ligt komt daar snel verandering in. “Tim zal zich niet ontwikkelen als ieder ander kind, maar we willen zijn leven wel zo aangenaam mogelijk maken. Dat is ook de reden dat we volgend jaar december de deuren openen van ons eigen wooninitiatief Samenthuis. Een plek waar we circa zes jongeren met een meervoudige beperking een warm thuis willen bieden. Want uiteindelijk is dát toch wat iedere ouder wil?”

Bekijk Ronald McDonald Kindervallei

Ook uw reisverhaal delen? Mail info@aangepastevakantiegids.nl of bel 0475-463465

Reacties
Categorieën