Duitsland

Rolstoelvriendelijke vakanties in Duitsland 

Duitsland is al jaren het meest populaire vakantieland voor Nederlanders. Zochten voorheen de oosterburen massaal onze Noordzeestranden op om er de spreekwoordelijke gaten te graven, de laatste tien jaar zijn het juist de Nederlandse vakantiegangers die de ‘Heimat’ bezoeken.

Miljoenen Nederlanders trekken gaan elk jaar op vakantie naar het buitenland, het liefst met de auto. Dat aantal zal eerder toe- dan afnemen, nu het economisch weer beter gaat. Het grootste deel van hen, zo’n 3,5 miljoen, boekt een vakantie in Duitsland.


Rolstoelvriendelijke vakanties in Duitsland

Rolstoelvriendelijke vakanties in Duitsland

In Duitsland kun je goed terecht voor rolstoelvriendelijke vakanties. Er wordt veel aandacht besteed voor vakantiegangers met een beperking. Zo langzamerhand mag Duitsland zich het meest rolstoeltoegankelijke vakantieland van Europa noemen. De toeristische plekken zijn goed bereikbaar gemaakt. 

Aangepaste vakanties Duitsland >>>

Barrièrevrij

Vandaar ook de grote Duitse interesse voor de Dag van het Barrièrevrije Toerisme in 2015. De Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) positioneert Duitsland eveneens als een land met een groot aanbod van barrièrevrije vakantiemogelijkheden. Barrièrevrij betekent voor iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen met een (lichamelijke) beperking of ouderen of gezinnen met jonge kinderen. Het barrièrevrije toerisme groeit sterk in Duitsland, dat hiermee in Europa vooroploopt. Mensen met een beperking tussen 15 en 64 jaar nemen jaarlijks ruim een derde van de 340 miljoen dagtripjes en reizen met overnachting voor hun rekening en dat aantal stijgt.

 

Drempelloos

Om de meest uiteenlopende bestemmingen in Duitsland toegankelijk en bereikbaar te maken voor iedereen, zijn de afgelopen jaren vele projecten uitgevoerd, die erop gericht waren om vooral toeristen nieuwe mogelijkheden te bieden. Met name buitenlandse gasten met een beperking kunnen nu ook veel beter en meer dan vroeger genieten van de prachtige vergezichten, de fascinerende bergen, de kuststreek in het noorden, de vele natuurgebieden, de bruisende steden, de historische kernen, de wereldberoemde culturele instellingen en evenementen. Allemaal met het oogmerk om meer bezoekers naar Duitsland te halen. Naast mensen met een permanente beperking profiteren ook mensen die tijdelijk minder mobiel zijn, gezinnen met kinderwagens en zwangere vrouwen van de inspanningen van de Duitsers. En niet te vergeten de groeiende groep senioren die steeds vaker reist en frequenter gebruik wil maken van de faciliteiten die de toegankelijkheid van bepaalde bestemmingen vergroten. Een drempelloos Duitsland dus, zonder de barrières die mindervaliden vaak wel vinden in de rest van Europa.

 

Nummer 1

De NATKO, de Nationale Koordinationsstelle Tourismus für Alle e.V., helpt als centrale baliefunctie aanbieders van vakanties en hotels in Duitsland om hun aanbod verder te ontwikkelen. Want Duitsland staat Europees gezien bovenaan qua overnachtingen.

  

Stedentrips

Nu we het toch over steden hebben, er zijn vele mooie stedentrips te maken in Duitsland. De top tien wordt aangevoerd door hoofdstad Berlijn, een bruisende mix van oud en nieuw, oost en west. Het niemandsland dat tot 1989 Oost- en West-Duitsland van elkaar scheidde, is na de val van de Muur in hoog tempo opgevuld met architectonische hoogstandjes. Maar behalve geschiedenis en cultuur biedt Berlijn ook hoogtepunten als de Berliner Dom, de Staatsoper, Checkpoint Charlie, de Gedächtniskirche en nog veel meer. Ook voor uitgaan tot in de late uurtjes en uitgebreid shoppen is Berlijn de plek waar het gebeurt. Want Berlijn kent geen grenzen (meer), ook niet voor mensen met een beperking. Dansen, het stadsleven genieten? De stad neemt je als het ware bij de hand. Alles volgens jouw wensen en behoeftes. Zonder obstakels of belemmeringen. En waar het wat moeilijker is, is er gratis begeleiding met plaatselijk vervoer. Uniek in Europa.


Rolstoeltoegankelijk winkelen in Duitsland

En in de voormalige DDR zijn Dresden en Leipzig steden vol cultuur, historie en toegankelijk, ook als je een beperking hebt. Vooral Dresden is interessant, met zijn vele prachtige, toegankelijke gebouwen. Ook aan slechthorenden is gedacht in de vorm van diavoorstellingen op iPods, ondersteund door video's in gebarentaal, met allerlei feitjes over het historische gebouw waar je op dat moment bent. Dichterbij zijn Keulen met de beroemde Dom en Duisburg met de grootst binnenhaven van Europa, zijn shoppingcentre en Centre O, een van de grootste Europese shoppingcentra in het nabijgelegen Oberhausen, aantrekkelijk voor toeristen en dagjesmensen. Of ga eens naar Hamburg in het noorden met zijn vele bezienswaardigheden en Reeperbahn, of München in het zuiden met de Marienplatz en Oktoberfeste. Maar ook Neurenberg en Bremen zijn zeker een bezoek waard.


Kerstmarkten als magneet

Voor velen het allermooist dat Duitsland te bieden heeft en elk jaar als een magneet hele volksstammen toeristen aantrekt, zijn de kerstmarkten. En zoals tegenwoordig voor veel zaken is er ook voor de kerstmarkten een speciale app, die je alle informatie over het bezoeken van welke kerstmarkt dan ook verstrekt. Ook op de kerstmarkten wordt aan de mindervalide gast gedacht. Vooral Erfurt en Maagdenburg zijn daarin voorloper en zorgen dat mensen met een handicap, senioren en gezinnen met kleine kinderen kunnen genieten van hun betoverende kerstmarkten.


Rolstoelvriendelijk Kerstshoppen in Duitsland

 Kortom, Duitsland is meer dan de moeite waard voor rolstoelvriendelijke vakanties. 


Aangepaste vakanties Duitsland >>>


Berichten over Duitsland:
Aangepaste bungalow? 14 trappen naar de voordeur!
0
Aangepaste bungalow? 14 trappen naar de voordeur!
Aangepaste bungalow? 14 trappen naar de voordeur!
Van reguliere vakanties op zoek naar aangepaste vakanties
0
Van reguliere vakanties op zoek naar aangepaste vakanties
Van reguliere vakanties op zoek naar aangepaste vakanties
Mindervalide en op vakantie in zorghotel in Duitsland!
0
Mindervalide en op vakantie in zorghotel in Duitsland!
Mindervalide en op vakantie in zorghotel in Duitsland!