Een aangepaste vakantiewoning tussen de wolven!
De Wereld van Anna Sophie
De Wereld van Anna Sophie
07/23/2021
1 min
0

Een aangepaste vakantiewoning tussen de wolven!

07/23/2021
1 min
0

Het krijgen van een zwaar gehandicapt kind betekent enerzijds afscheid nemen van verwachtingen en gelijktijdig - als je er toe in staat bent - het opbouwen van een ander leven met andere betekenisvolle mogelijkheden. Vasthouden aan verwachtingen en oude overtuigingen zorgen vaak voor teleurstelling en verlies ervaringen. Dat geldt ook voor vakanties. Aangepaste vakantiewoningen kunnen echter dé oplossing zijn!

Een droom

“Toen we 12 jaar geleden hoorden dat Joaz gehandicapt was, bedacht ik me vrijwel direct dat we nooit meer op vakantie zouden gaan.” Roeland, een vriend van ons en vader van een zwaar gehandicapte zoon, draait even met gesloten ogen zijn hoofd naar de zon. “Had jij dat ook Steef?” Zonder het antwoord af te wachten staat hij op en schenkt zichzelf nog een glas rode wijn in. “Mijn droom was altijd om samen met onze kinderen in een camper door Canada te toeren. Maar sinds Joaz er is zijn we eigenlijk nooit meer op vakantie geweest. Al dat gedoe met medicatie en zijn niet instelbare epilepsie. Ik durf het niet aan”. Zijn stem slaat over. “Jij was toch ook heel reislustig? Wil je ook nog wijn trouwens?” Ik kijk naar de omhooggehouden fles. “Twee keer ja” zeg ik met een knipoog. “Ik ben eigenlijk nog steeds heel reislustig.”

Herontdekken

Door onze zwaar gehandicapte kinderen worden we dus uitgedaagd om onszelf een beetje opnieuw uit te vinden. Dus ook onze reis- en vakantie dromen. En meestal betekent vakantie uiteindelijk keihard werken, zonder alle gemakken van thuis. Zoals een tillift of de vaste structuren. En toch ben ik ervan overtuigd dat het ons goed doet. Het samen zijn in een andere omgeving. Even weg uit het vaste stramien. Zelfs voor degenen die gebaat zijn aan vaste structuren.

Oplossingen liggen vaak dichtbij

“Vertel eens wat meer over je droom? Waarom wilde je ooit met een camper toeren Roel?” Het is even stil. “Het avontuur, de natuur. Maar ook het samen zijn met ons gezin”. Hij kijkt even naar zijn vrouw en dan weer naar mij. Ik knik en neem een slokje wijn als me ineens iets te binnen schiet.  “Zeg waarom komen jullie het eerst niet proberen in onze caravan op een camping in Nederland? Of in aangepaste vakantiewoningen voorzien van alle hulpmiddelen en een nabij gelegen ziekenhuis. Als het niet gaat, rij je toch gewoon weer naar huis?”

Tussen de wolven

Gisteren ontving ik een appje: ze hebben in de meivakantie een aangepaste vakantiewoning op de Veluwe geboekt. ‘Tussen de wolven’ schreef hij erbij. Super aangepast avontuurlijk! Wij houden het voorlopig met Anna Sophie even bij de lammetjes. En wat zijn uw plannen voor de meivakantie?

Liefs,

Stephanie

De mama van Anna en blogger van de wereld van Anna Sophie

Naar de website >>>

Reacties
Categorieën