Bezoek van Cliniclowns in aangepaste vakantiewoning!
11 juni 2021 
5 min. leestijd

Bezoek van Cliniclowns in aangepaste vakantiewoning!

‘Jeetje Steef, we hadden deze Herfstvakantie ook in de Ardennen kunnen wandelen met de kids. Mees in een rugdrager en Anna had gewoon zelf kunnen wandelen als ze niet gehandicapt was geweest.’ Zegt Ivo zacht en neemt een slok van z’n Herfstbokje.

‘Een beetje rondtrekken, blokhut, vuurkorfje buiten. Gewoon samen ontspannen zonder gedoe.’ Ik kijk van de onaangeraakte wandelschoenen in hoek naar de ruime aangepaste badkamer van onze aangepaste vakantiewoning.

Ik glimlach, gehandicapte dochter of niet, ik moet er écht niet aan denken om met twee kleine kinderen door het gure bos te wandelen. Op de gang, buiten het appartement, hoor ik zacht het gezoef van elektrische rolstoelen. Alles is hier “rolstoel- en gehandicapt proof.” Zelfs de gasten, die helemaal niet opkijken of ongegeneerd naar Anna Sophie staren. De gangen en deuren zijn immens breed en tot nu toe heb ik geen enkele drempel kunnen ontdekken. Op de figuurlijke drempel – om hier een vakantie te beleven- na dan.

We hebben het uitgesteld. Aangepast op vakantie. Thuis noemen we het gekscherend “loenatik hotels”, naar een VPRO programma uit de jaren ’90 over de bewoners van een psychiatrische inrichting. De grens tussen het gevoel – en geur van desinfectie middelen- van een zorginstelling of een vakantie in een aangepaste accommodatie zijn nihil, weet ik uit ervaring van toen ik zelf nog werkzaam was in de aangepaste vakantie branche.

Ik nip aan mijn wijntje en kijk om me heen. De aangepaste vakantiewoning is praktisch en toch knus ingericht, het voelt echt als een vakantieappartement. De aanpassingen en brede deuren vallen haast niet op in de open en hoge ruimte. Een fijne bank, bloemen op tafel, warme voeten door de vloerverwarming en een grote groene fatboy op de grond. En dan het bed van Anna Sophie. Nooit eerder viel ze zo snel in slaap en sliep ze de hele nacht door, tijdens een vakantie. Doordat ze in het exact hetzelfde hoog-laag softtent bed slaapt als thuis, hoeft ze vrijwel niet te wennen.

Door de vier inpandige appartementen en een gezellige gezamenlijke woonkamer voelt het ook een beetje als een jeugdherberg. Het is rustig en toch gezellig. We merken beide dat we niet zoveel behoefte (meer) voelen om onze ervaringen en emoties met “collega ouders” te delen op vakantie. Dus trekken we ons ‘s avonds terug in het ruime appartement.

Het Ronald McDonald Kinderfonds biedt vakantiehuizen aan geschikt voor elke vakantieganger. Zo ook de Ronald McDonald Hoeve in het Friese Beetsterzwaag. Deze volledig uitgeruste vakantiehoeve is ideaal om even helemaal tot rust te komen!

‘En toch voelde het ook een beetje alsof ik weer als vrijwilliger mee ben met de BOSK winterweek Steef’, zegt Ivo tijdens de laatste avond van de vakantie. Ik knik en begrijp direct wat hij bedoelt.

Deze vakantie draaide volledig om Anna Sophie, in positieve zin dan natuurlijk. Samen knuffelen op het warm waterbed in de snoezelruimte, meedeinen op de zachte klanken van de muziek. Zoef-zoef-en door de lange brede gangen. En een ultieme droom kwam uit toen we onze kleine meid hoog op een paard zagen zitten, in de nabij gelegen manege (voor gehandicapten). De speelkamer was niet alleen voor Anna een walhalla van nieuwe ontdekkingen, ook Mees vermaakte zich er prima. Een gehandicapte zus heeft zo z’n voordelen als we onverwachts bezoek krijgen van de Cliniclowns. Geroerd kijken we toe hoe onze kinderen volledig opgaan in een belevingswereld.

Magische momenten! En cliché maar waar: als de kinderen gelukkig zijn op vakantie, zijn wij dat ook. Want laten we eerlijk zijn, als onze kinderen zich vermaken, gehandicapt of niet, kunnen wij ook ontspannen zonder gedoe. En laat dat nou precies het doel van de vakantie zijn!

Ronald Mc Hoeve bedankt voor het fijne verblijf. Een dikke 10 voor jullie! Een absolute aanrader voor onze collega ouders, logeerhuizen en (zorg)instellingen! Wij hebben de smaak te pakken en hopen volgend jaar één van de andere Ronald Mc Donald vakantieaccommodaties te bezoeken.

Liefs,

Stephanie

De mama van Anna en blogger van de wereld van Anna Sophie

Bekijk Ronald McDonald Hoeve

Naar de website >>>

Ook uw reisverhaal delen? Mail info@aangepastevakantiegids.nl of bel 0475-463465

Het Ronald McDonald Kinderfonds biedt vakantiehuizen aan geschikt voor elke vakantieganger. Zo ook de Ronald McDonald Hoeve in het Friese Beetsterzwaag. Deze volledig uitgeruste vakantiehoeve is ideaal om even helemaal tot rust te komen!

Over de schrijver
Stephanie van Witzenburg De mama van Anna en blogger van de wereld van Anna SophieWie is Anna Sophie? Anna Sophie kwam tijdens de warmste nacht van 2013 na een zwangerschap van krap 32 weken op deze wereld. Sinds die nacht is alles anders. Totaal anders. Anders mooi, niet minder maar anders.Anna Sophie heeft onder andere het Syndroom van Down maar ontwikkelt zich niet zoals het overgrote merendeel van haar collega Syndroom van Downers. Haar ontwikkelleeftijd ligt tussen de 4 en 9 maanden oud. Ze heeft prachtige elfen ogen en spreekt een oude elfen taal. Ze laat zich graag dragen in je armen of rondrijden in haar rolstoel. Ze fladdert als haar grote idool Maya de Bij wanneer ze blij is en heeft een fascinatie voor handen en lampjes.Anna Sophie woont samen met “de papa van Anna” en “de mama van Anna” - zoals wij in zorgland regelmatig genoemd worden – en met broertje Mees. Ze gaat drie dagen per week naar een Orthopedagogisch dagcentrum, waar ze verzorgd en begeleidt wordt door parels uit de zorg!De vakantie- en zorgavonturen van Anna Sophie zijn vanaf nu ook te lezen op de Aangepaste Vakantie Gids.
Reactie plaatsen