Zorgeloos op vakantie naar de Kindervallei in Valkenburg
Vakantiewoningen
Vakantiewoningen
01/15/2021
3 min
0

Zorgeloos op vakantie naar de Kindervallei in Valkenburg

01/15/2021
3 min
0

Moe, gespannen en met lood in de schoenen ging ze op vakantie naar de Kindervallei in Valkenburg. Maar het werd geweldig. Vol energie en inspiratie kwam ze terug. “Dat weekeinde weg heeft me vleugels gegeven!”, vertelt Ilona. Ilona is moeder van Jolie (4) en Nox (2,5). Nox is met 32 weken geboren. Acht weken te vroeg. Hij heeft daardoor een hersenbeschadiging, links en rechts.

Nox kan niet lopen, zitten, praten, houdt zijn hoofd slechts minuten zelfstandig op. Daarbij ziet hij ook nog maar voor 15% en heeft hij cerebrale parese. Hoe vrolijk het mannetje verder ook is, de relatie van zijn ouders is niet tegen deze situatie bestand. Ruim een jaar na zijn geboorte staat Ilona er alleen voor. En toen stond de vakantie voor de deur: “Dat ook nog.”

De vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn geschikt voor vakantiegangers met een meervoudige beperking. Zo ook de Kindervallei in Valkenburg.De vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn geschikt voor vakantiegangers met een meervoudige beperking. Zo ook de Kindervallei in Valkenburg.

De Kindervallei in Valkenburg

Er even tussenuit konden ze allemaal wel gebruiken. Maar, waarheen? Naar een gewone camping is geen optie. Veel geld is er niet. Ilona: “Iemand attendeerde me op de Kindervallei, een van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Ik keek op internet en wist het nog zo net niet. Ik ga niet alleen met Nox op vakantie. Jolie is er ook nog. Je hebt toch continu het gevoel dat je je gezonde kind tekortdoet. Maar ja, de prijzen waren aantrekkelijk en het zag er goed uit.”

Confronterend en geweldig tegelijk

Ze boekte een weekeinde bij de Kindervallei, om te proberen. “Ilona: eerlijk gezegd ging ik erheen met lood in mijn schoenen. Dit is niet wat je voor jou en je gezin had bedacht. Het kostte moeite om dat te accepteren. Zo’n vakantie is een bevestiging van de situatie waarin je leeft. Je weet dat je hier andere gezinnen gaat zien die een kind met een chronische ziekte of een beperking hebben. Dat is best even slikken, zeker als ze ouder zijn dan Nox: je ziet je voorland.”

Overweldigend

Maar toen ze aankwamen bij de Kindervallei voelde dat toch wel echt als vakantie, en heel speciaal bovendien. “Het ziet er allemaal zo schitterend uit. Het gebouw, de omgeving, de ontvangst.” En wat werd het geweldig! “Jolie had voldoende vriendjes om mee te spelen. Ze vermaakte zich echt prima, en kon lekker haar gang gaan. Nox die ’s nachts altijd zeer onrustig is, sliep spontaan door. Vooral omdat wij allemaal ontspannen waren. Dat komt echt door de Kindervallei. Voor het eerst waren we samen echt zorgeloos op stap.”

100% liefde

“We hoefden ons dan ook nergens zorgen over te maken. Alle faciliteiten zijn er gewoon: hoog/laag bed, bedbox, een speciaal douchebed. Er zijn tilliften. Ik besefte me pas daar dat het vakantiehuis echt op vrijwilligers draait. Wat zij geven is gewoon 100% liefde! Ik heb daar enorme bewondering voor. En het werkt echt: hun inzet geeft kracht, energie en inspiratie. We hebben al genoeg aan ons hoofd.”

Omdenken

“Het gekke is”, vertelt Ilona, “dat het eerst confronterend was om op vakantie te gaan naar een omgeving waar meer kinderen met een beperking zijn. Maar dat dit juist ook ontspanning met zich meebracht." Ze had het nooit gedacht. Maar het zit in kleine dingen: “Je kunt je zorg soms even kort verdelen.” En aan de lange terrastafel is ze toch in gesprek geraakt. “Dat heeft me eigenlijk heel veel gebracht. Ik had nog zoveel verdriet om alles wat er was gebeurd: iedere dag huilde ik om Nox. ‘Gaat dit ooit over’, vroeg ik me af? Juist hier leerde ik dat het verdriet blijft, maar dat de scherpe randjes er echt vanaf gaan. Dat geeft hoop. Ze is even stil en zegt dan: “Weet je, in de Kindervallei heb ik echt leren ‘omdenken’. Je hoeft je niet druk te maken om de faciliteiten, en ook niet als je kind gaat gillen vanwege zijn ziekte. Het is hier normaal als dat gebeurt. Niet hier, maar in de ‘gewone’ wereld zijn we anders. Juist in deze speciale omgeving zijn wij als gezin gewoon.

Bekijk Ronald McDonald Kindervallei

Ook uw reisverhaal delen? Mail info@aangepastevakantiegids.nl of bel 0475-463465

Reacties
Categorieën