Ronald McDonald Kindervallei
Meervoudige beperking
Meervoudige beperking
01/03/2022
2 min
0

Als hij kan snoezelen is Bart heel tevreden

01/03/2022
2 min
0

Petra is 29 weken en 5 dagen zwanger als de drieling zichzelf aankondigt. Twee jongetjes, Bas en Bart, en een meisje, Anouk, worden geboren: een bijzondere combinatie van een eeneiige tweeling binnen een drieling.

Verdeeld over twee ziekenhuizen in België – vanwege plaatsgebrek in Nederland – liggen ze lange tijd in de couveuse. Met hun dan tweejarige dochter Laura thuis wordt het voor Petra en haar man Kees een emotionele reis van hoop, vrees, moeilijke keuzes en veel kilometers.

Heel lief zijn

Als de kinderen 20 weken oud zijn, wordt bij Bas en Bart een zeldzame chromosoomafwijking ontdekt. Anouk blijkt gezond te zijn. Petra: “Het belangrijkste advies dat de arts Kees en mij toen heeft gegeven, is dat we heel lief voor de jongens moesten zijn. En dat wij moesten gaan ervaren waar zij goed bij varen, want zelf zouden ze nooit wat kunnen. En dat ‘lief zijn’ doen we allebei tot op de dag van vandaag.” Ondanks de verstandelijke en lichamelijke beperkingen zijn de positiviteit en drive van het gezin enorm. Dit heeft ervoor gezorgd dat de jongens veel meer kunnen dan ooit voor mogelijk werd gehouden. “Ze kunnen heel goed aangeven wat ze wel of niet willen”, vertelt Petra. “Ze kunnen lopen, enorm veel eten, lekker knuffelen en nog zoveel meer.”‘Laura huppelde naar een speeltoestel en zei: “Niemand kijkt hier raar naar Bas en Bart”’

Veel moeten missen

Binnen het gezin heeft de zorg voor de jongens een enorme impact. Petra: “Je moet altijd rekening met ze houden en ze verzorgen, amuseren, in de gaten houden en met ze knuffelen.” Zussen Laura en Anouk zijn enorm gek met hun broers en helpen altijd mee. Petra: “Ze hebben door Bas en Bart veel meegemaakt en toch ook moeten missen; dat merken ze vooral nu ze ouder zijn.”


Wat er zo leuk is aan de jongens, dat is duidelijk. Bas kan enorm hard, aanstekelijk lachen en Bart kan iemand, bijna charismatisch, versieren met zijn starende ogen. De Kindervallei, vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds, is voor hen allemaal de perfecte vakantielocatie. Petra zegt direct: “Je kunt hier onbezorgd jezelf zijn. Het is echt ontspanning. Zo kan ik heerlijk een boek lezen en we gaan uitgerust weer naar huis.” Kees vindt de omgeving prachtig: “Je kunt hier echt altijd wat doen vanwege het culturele en toeristische karakter van Zuid-Limburg.”

Elkaar begrijpen zonder woorden

Bart is heel tevreden als hij kan snoezelen en in de draaimolen mag. En Bas wil gewoon even bij iedereen buurten en luisteren. De twee inmiddels volwassen zussen komen tijdens de vakantie altijd enkele nachtjes logeren in de gastenkamers. Anouk heeft in de Kindervallei vriendschap gesloten met de dochter van een ander gezin dat ook vaak in een van de vakantiehuizen verblijft. Zij begrijpen elkaar zonder woorden. Petra: “De Kindervallei is meer dan alleen een bijzonder vakantieoord. Het is een belangrijke plek voor ons hele gezin. Een van de eerste opmerkingen die Laura maakte, toen we hier voor het eerst waren en ze naar een speeltoestel huppelde, was: ‘Niemand kijkt hier raar naar Bas en Bart.’”

Bekijk Ronald McDonald Kindervallei
 Bron: website Kinderfonds   


Reacties
Categorieën