Een volledig uitgeruste vakantiehoeve langs het Friese water!
Vakantiewoningen
Vakantiewoningen
10/30/2020
2 min
0

Een volledig aangepaste vakantiewoning langs het Friese water!

10/30/2020
2 min
0

Wie het pittoreske Beetsterzwaag binnenrijdt, heeft geen idee dat er zich achter die kleine straatjes en oude huisjes een volledig aangepaste vakantiewoning bevindt: de Ronald McDonald Hoeve, de favoriete vakantieplek van Nicole en haar 13-jarige zoon Scott.

Een goede vakantieplek vinden waar een puber zich kan vermaken is altijd een uitdaging, maar voor Scott geldt dat helemaal. “Scott heeft tijdens zijn geboorte cerebrale parese opgelopen en kan eigenlijk niets zelf”, legt moeder Nicole uit. “Maar hoewel hij natuurlijk wel een achterstand heeft opgelopen doordat hij niets zelf kan, is hij verstandelijk erg scherp.” En dus begon Scott zich stierlijk te vervelen tijdens de vakanties die de familie (Scott heeft twee oudere broers, Mark en Brian) in hun stacaravan in Zeeland doorbracht.

De manege bij de Ronald McDonald Hoeve gaf de doorslag

Tijdens een support beurs in Utrecht pikte Nicole een foldertje van de Ronald McDonald Hoeve mee. “Vier jaar geleden zijn we het voor het eerst eens gaan proberen. Papa moest werken en we wilden toch wat.” De Hoeve in Beetsterzwaag sprak zo aan omdat er een manege bij zit. “Thuis rijdt Scott paard met de fysiotherapeut en dat vindt hij fantastisch, hier gaat hij met een ervaren rijdster. En we kunnen vaak even bij de paarden gaan kijken, dat is ook leuk.”

Het Ronald McDonald Kinderfonds biedt vakantiehuizen aan geschikt voor elke vakantieganger. Zo ook de Ronald McDonald Hoeve in het Friese Beetsterzwaag. Deze volledig uitgeruste vakantiehoeve is ideaal om even helemaal tot rust te komen!

Iedereen kan mee

Sinds die ene keer gaan Nicole en Scott ieder jaar wel een weekje of een lang weekend, in allerlei verschillende samenstellingen. “De andere jongens zijn wel eens mee geweest – voor Brian was dat best leuk, die heeft hier veel contacten opgedaan. Dit jaar zijn ze allebei zelf op vakantie en zijn we met Oma Ans en Josine gekomen. Zij zijn de belangrijkste mantelzorgers, dus die hebben het wel verdiend om een beetje gepamperd te worden!”

Langs het Friese water

In de weken voorafgaand aan het verblijf is iedereen al druk aan het bedenken wat ze deze keer willen gaan doen. De aangepaste vakantiewoning beschikt over een rolstoelfiets en een rondje fietsen langs het water is dan ook vaste prik. Oma Ans: “Het is zo prachtig hier in de buurt, met al die bootjes. En de mensen zijn ontzettend aardig – van het verhaal dat Friezen stug zijn, hebben wij nog niets gemerkt!” In tegendeel: meteen bij het eerste bezoek maakten Scott en zijn familie kennis met een paardeneigenaar uit Dokkum. Sindsdien is een rondtocht met zijn wagen ook een traditie tijdens de vakantie. Het driekilometerlange rolstoelpad rondom de Hoeve laat de familie meestal voor wat het is. “Het is prachtig hoor, maar het is door de bossen. En laten we die nou toevallig thuis ook om ons heen hebben. Dus wij fietsen liever langs de prachtige Friese weilanden met het water, daar kunnen we geen genoeg van krijgen”.

Als je iets wil, dan kan het

Maar je hoeft niet per se naar buiten om je te vermaken, ook in het huis is van alles te doen. “Niet dat dat verplicht is, hoor”, haast Nicole zich te zeggen. “Ik moet zeggen dat ik daar zelf nooit zo van ben. Ik zit ook niet bij een lotgenotengroep ofzo. Maar niemand is hier opdringerig: de gasten niet en de vrijwilligers niet. Het is allemaal heel vrijblijvend. Als je iets wil, dan kan het. Koffiedrinken om de andere gasten te leren kennen, bijvoorbeeld. Maar als je liever lekker in je appartement wilt blijven, dan is dat ook goed.”  Voor de kinderen wordt in ieder geval altijd een avondje pannenkoeken gebakken met de kinderen. Het aanrecht kan omhoog en omlaag, dus Scott kan heel goed meedoen.” “En dan samen opeten”, klinkt het ineens uit Scott’s spraakcomputer. En Scott’s ogen glimmen. Hij heeft er nu al zin in.

Tekst en beeld: Susan Haveman

Bekijk Ronald McDonald Hoeve

Ook uw reisverhaal delen? Mail info@aangepastevakantiegids.nl of bel 0475-463465

Reacties
Categorieën