Campagne tegen asociaal gedrag van SIRE
De Wereld van Anna Sophie
De Wereld van Anna Sophie
07/16/2021
1 min
0

Asociaal gedrag en mensen met een beperking

07/16/2021
1 min
0

Ondanks dat ik al jaren geen reisbegeleider meer ben, hoor ik nog steeds dezelfde opmerkingen als toen. Dit keer over mijn eigen meervoudig gehandicapte dochter die er anders uitziet en zich anders gedraagt. Anna Sophie wordt met enige regelmaat minutenlang en ongegeneerd aangestaard.

Hoe ik daar mee omga? 

Nog precies hetzelfde als 15 jaar geleden als reisbegeleider in dat vreemde land met die vreemde mensen die er zo anders uitzien. Ik heet ze welkom in de Wereld van Anna Sophie. Leg ze even uit waar ze naar kijken en voor meer informatie verwijs ik ze door naar de website van de Wereld van Anna Sophie, waar een donatie voor de stichting voor een nog mooier wereld mogelijk is. De reis maak je zelf, maar niet alleen. #DOESLIEF en maak de wereld een beetje mooier – SIRE

Grenzeloos

Voor sommige van onze landgenoten, vervagen de figuurlijke grenzen zodra ze op vakantie zijn. Enigszins logisch, we zijn op vakantie. We zijn ontspannen, de meeste van ons dan en voelen ons vrijer. Dat biedt uitkomst. Een aantal denkt zelfs, of denkt er überhaupt niet over na, dat men ook onzichtbaar, onhoorbaar of zelfs onschendbaar is. Eén van de gevolgen van dit fenomeen zonder al te grote impact, is dat men ongegeneerd close-up foto’s van de lokale bevolking maakt. Of nog erger: een selfie zonder vooraankondiging.

Ongegeneerd asociaal

Wij Nederlanders zijn ook ontzettend goed in het ‘ergens iets van vinden’ om dat vervolgens luid en duidelijk kenbaar maken. Zo heb ik in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw als reisbegeleider, diverse reisgezelschappen meegemaakt – vooral op de zogeheten bulkbestemming: daar waar de massa komt- die niet zoals vandaag de hele dag hun ogen op een schermpje van 10 bij 5 hebben gericht, maar ongegeneerd de lokale bevolking de gek aanstook en zelfs uitschold. ‘Waarom deze opmerkingen meneer?’ vroeg ik eens. Ik kreeg als antwoord: ‘ze zien er raar uit toch en ze gedragen zich gek’

SIRE (Stichting Ideële Reclame)

Asociaal gedrag, we zijn ons er meestal niet eens van bewust. Zo vindt 76 procent van de mensen zichzelf aardig voor anderen, blijkt uit onderzoek van SIRE die de campagne #doeslief is gestart om mensen bewust te maken van asociaal gedrag. Maar het onderzoek laat ook zien dat 49 procent van de Nederlanders vindt dat de samenleving polariseert en verhard. "Er lijkt een discrepantie te bestaan tussen het Nederlandse, tolerante imago dat we graag uitdragen en dat wat we dagelijks ervaren in de omgang met elkaar”.

Het zijn de ouders...

Nee, niet door nieuwsgierige kinderen: door hun ouders. En naast lieve of opmerkingen vol medelijden, horen we ook met enige regelmaat zeer kwetsende, ronduit discriminerende woorden voorbij komen. Nee, niet door tijdelijk-niet-functionerende-puber(breinen): door hun ouders.

Liefs,

Stephanie

De mama van Anna en blogger van de wereld van Anna Sophie

Naar de website >>>

Reacties
Categorieën