Fantaseren over een aangepaste vakantie
20 augustus 2021 
2 min. leestijd

Fantaseren over een aangepaste vakantie

Je kunt er in januari haast niet omheen: de Blue Monday. In het Nederlands vertaald naar “blauwe maandag” of met andere woorden de meest deprimerende dag van het jaar. In 2005 verzon de Britse psycholoog Cliff Arnall deze dag aan de hand van een berekening met een door hem bedachte wiskundige formule. Hij opperde hiermee dat deze beruchte maandag van de laatste volle week van januari de meest depressieve dag van het jaar zou zijn.

Maar wist je dat dit eigenlijk een reclame stunt is om mensen zo ver te krijgen een vakantie te boeken? De kerstboom is inmiddels versnipperd en ligt uitgestrooid in de tuinborders van particuliere tuintjes en parken. De zomer is nog vréselijk ver weg. Oké, dat laatste is niet heel erg: want ook onze goede voornemens zoals diëten en meer sporten – om komende zomer zonder al teveel moeite de rolstoel de berg op te duwen- zijn faliekant mislukt.

Dus op welke manier kunnen we aan dit gevoel ontsnappen? Precies, door een vakantie te boeken. Nou heb ik zelf niks met Blue Monday. Het is voor mensen die te maken krijgen met de zorg voor iemand met een intensieve zorgvraag, sowieso met enige regelmaat “Blue Monday-erig”. Maar, ik ben wél een groot voorstander van het organiseren en fantaseren over een zomervakantie. En de beste tijd om dat te doen is toch echt januari en februari.

Wat mij betreft heeft dat helemaal niks met de blue Monday gevoelens te maken, maar eerder met de beschikbaarheid en goede voorbereidingen. Reizen met een rolstoel of met iemand met een (ernstige) beperking vraagt nou eenmaal om een extra goede voorbereiding. Niet elke reisorganisatie, accommodatie of camping is geschikt voor aangepaste vakanties.

Maar er is nog een veel belangrijkere reden om je vakantie vroegtijdig te boeken: voorpret. Wist je dat maar liefst 64% van de Nederlanders extra blij wordt van een vakantie in het vooruitzicht? Dus daarin moet ik de Britse psycholoog toch echt gelijk geven: niets is fijner dan om op een gure dag in januari met de grote Bosatlas op tafel te fantaseren over nieuwe bestemmingen.

Bosatlas? Jazeker. De geur van een Bosatlas - of een reisgids- geeft hetzelfde gevoel als het geluid van een dichtritsende tent of het horen van vogeltjes en het ruisen van de zee. Daar kan Google Earth niet tegenop.

Ooit deed ik voor mijn werk in de reisbranche, onderzoek naar de manier waarop mensen een vakantie boeken. Ik vroeg de respondenten een plaatje mee te nemen die het gevoel van het zoeken en boeken van een vakantie goed zou weergeven. Ik herinner me een jonge vrouw met een foto van tientallen gekleurde draden die in de knoop zaten. Haar verklaring: ik ben de draad al kwijt voordat ik überhaupt een vakantie heb geboekt. Dus waar begin ik? Herkenbaar?

Nu, jaren later weet ik als moeder van een dochter met een ernstige beperking als geen ander dat het regelen van een vakantie een expeditie an sich is. Maar hoe voorkom je dat je de draad volledig kwijt raakt? Mijn tip: maak het jezelf gemakkelijk en laat je vakantie regelen door een reisorganisatie die gespecialiseerd is in een vakantie voor mensen met een beperking. Of vind je vakantie via de handige zoeker van Aangepaste Vakantie Gids. Scheelt weer een blue Monday gevoel in juli.

Liefs,

Stephanie

De mama van Anna en blogger van de wereld van Anna Sophie

Naar de website >>>


Over de schrijver
Stephanie van Witzenburg De mama van Anna en blogger van de wereld van Anna SophieWie is Anna Sophie? Anna Sophie kwam tijdens de warmste nacht van 2013 na een zwangerschap van krap 32 weken op deze wereld. Sinds die nacht is alles anders. Totaal anders. Anders mooi, niet minder maar anders.Anna Sophie heeft onder andere het Syndroom van Down maar ontwikkelt zich niet zoals het overgrote merendeel van haar collega Syndroom van Downers. Haar ontwikkelleeftijd ligt tussen de 4 en 9 maanden oud. Ze heeft prachtige elfen ogen en spreekt een oude elfen taal. Ze laat zich graag dragen in je armen of rondrijden in haar rolstoel. Ze fladdert als haar grote idool Maya de Bij wanneer ze blij is en heeft een fascinatie voor handen en lampjes.Anna Sophie woont samen met “de papa van Anna” en “de mama van Anna” - zoals wij in zorgland regelmatig genoemd worden – en met broertje Mees. Ze gaat drie dagen per week naar een Orthopedagogisch dagcentrum, waar ze verzorgd en begeleidt wordt door parels uit de zorg!De vakantie- en zorgavonturen van Anna Sophie zijn vanaf nu ook te lezen op de Aangepaste Vakantie Gids.
Reactie plaatsen