Het is best een uitdaging om een vakantie te plannen voor je ouder met beperkte mobiliteit. Daar ben je als mantelzorger vast wel een keer tegenaan gelopen. En zei je toen: “Nooit meer!” Dat is jammer en ook niet nodig. Want het kan wél goed gaan. In deze blog geven wij jou 5 tips waarop je moet letten en wat je vooraf kunt regelen voor iemand met een beperkte bewegingsvrijheid als je de vakantie zelf regelt. Ook een goede optie: geef het uit handen aan een gespecialiseerde reisorganisatie. Gemak dient de mens, toch?
Georganiseerde reis of vakantie met begeleiding
Zoals je al hebt gelezen, kun je er altijd voor kiezen een georganiseerde reis voor ouderen of een ouderenvakantie met begeleiding te boeken. Die reisorganisaties zijn gespecialiseerd in het boeken of maken van vakanties met mensen die niet zo mobiel (meer) zijn. Je hoeft dan niet alles zelf uit te zoeken. Maar als jij het een enorme uitdaging vindt om zelf een perfecte vakantie te boeken voor je ouder, lees dan snel verder.
De juiste bestemming
Bij het plannen van een vakantie voor ouderen met beperkte mobiliteit is het belangrijk om de juiste bestemming te kiezen. Zoek naar plekken die rolstoelvriendelijk zijn, met vlakke wegen en goede toegankelijkheid tot openbare ruimtes. Denk aan steden met brede stoepen, hotels met aangepaste kamers en toeristische attracties die toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Kustplaatsen met vlakke stranden en strandrolstoelen kunnen ook een goede optie zijn.
Aangepaste accommodaties
Kies voor accommodaties die speciaal zijn aangepast aan de behoeften van ouderen met beperkte mobiliteit. Zoek naar hotels of vakantiehuizen met rolstoeltoegankelijke kamers, ruime badkamers met handgrepen en drempelvrije toegang. Vraag naar voorzieningen zoals liften, hellingen en een 24-uursreceptie voor eventuele noodsituaties. Overweeg ook het huren van een vakantiewoning op de begane grond.
Aangepast vervoer
Bij het plannen van een vakantie voor ouderen met beperkte mobiliteit, is een goede voorbereiding het halve werk. Ook als het gaat om het verplaatsen naar de vakantiebestemming. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor aangepast vervoer. Denk aan een bus met een rolstoellift of een aangepaste taxi. Informeer vooraf bij de reisorganisatie naar de beschikbaarheid van deze voorzieningen.
Activiteiten voor mensen met beperkte bewegingsvrijheid
Bij het kiezen van activiteiten voor je ouder is het belangrijk om rekening te houden met de beperkte bewegingsvrijheid. Vermijd activiteiten die veel fysieke inspanning vergen of moeilijk toegankelijk zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen. Kies voor bezienswaardigheden met rolstoeltoegankelijke paden, rustige parken, musea met liften of rondleidingen met zitgelegenheid. Cruises zijn ook populair, omdat ze comfortabele accommodaties bieden en bestemmingen verkennen zonder dat er veel gelopen hoeft te worden.
Zorg voor hulpmiddelen en medische ondersteuning
Vergeet niet om de benodigde hulpmiddelen en medische ondersteuning te regelen voor de vakantie. Neem contact op met de reisorganisatie om te informeren naar beschikbare hulpmiddelen, zoals rolstoelen of rollators. Zorg er ook voor dat je ouder genoeg medicatie meeneemt en dat hij of zij de contactgegevens van zijn arts en apotheek bij de hand houdt. Informeer ook of er een ziekenhuis in de buurt is.
Kortom, het plannen van een vakantie voor ouderen die slecht ter been zijn, vereist zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor hun beperkte bewegingsvrijheid. Hou je rekening met bovenstaande tips dan maak je er een onvergetelijke en comfortabele vakantie van voor je ouder.
Via deze knop hebben we een aantal vakanties geselecteerd die geschikt zijn voor ouderen die slecht ter been zijn.
Vakanties voor ouderen met beperkte bewegingsvrijheid